ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ (CTS)
Με τον όρο Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα εννοούμε ένα σύνολο συμπτωμάτων, που οφείλεται στην πίεση του μέσου νεύρου, κατά την πορεία του από το άνω άκρο προς την περιοχή της παλάμης και των δακτύλων, στο σημείο του καρπιαίου σωλήνα – απ’ όπου προέρχεται και η ονομασία του συνδρόμου. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένα οστεοϊνώδες «κανάλι», που σχηματίζεται από τα οστά του καρπού και τον εγκάρσιο σύνδεσμό του. Όταν στενέψει η δίοδος αυτή, για διάφορους λόγους, το μέσο νεύρο που διέρχεται απο εκεί, πιέζεται προκαλώντας την αντίστοιχη συμπτωματολογία.
Το ΣΚΣ εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες και η αιτιολογία του είναι πολυπαραγοντική. Εκτός από την έντονη χρησιμοποίηση των χεριών και τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης του καρπού, συνήθη αίτια είναι φλεγμονώδεις παθήσεις( π.χ. αρθρίτιδα), ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός ή άλλες ορμονικές διαταραχές μετά την εμμηνόπαυση και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι οι αιμωδίες (μούδιασμα) στην περιοχή των δακτύλων, και μάλιστα στη χαρακτηριστική κατανομή του μέσου νεύρου, δηλαδή τα τρία δάκτυλα (αντίχειρας, δείκτης, μέσος) και τη σύστοιχη μισή επιφάνεια του 4ου δακτύλου. Στην αρχή το μούδιασμα δεν είναι μόνιμο, αλλά σταδιακά μπορεί να γίνει εντονότερο και να εμφανίζεται κυρίως τις πρωινές ώρες ξυπνώντας τον πάσχοντα. Συχνά συνυπάρχει και πόνος, κυρίως στον καρπό, ενώ όσο επιδεινώνεται το πρόβλημα εμφανίζονται παραισθησίες και μυική ατροφία με αδυναμία σύλληψης και συγκράτησης αντικειμένων. Η κλινική εξέταση θέτει την διάγνωση, η οποία επιβεβαιώνεται με ηλεκτρομυογραφικό έλεγχο.
Στα πρώτα στάδια η αντιμετώπιση είναι συντηρητική με χρήση ειδικού νάρθηκα ή φαρμακευτικής αγωγής με ΜΣΑΦ. Χαρακτηριστική είναι η ύφεση των συμπτωμάτων με την ανύψωση του χεριού και την ξεκούραση. Στις προχωρημένες καταστάσεις όμως η οριστική λύση είναι χειρουργική με τη διάνοιξη του εγκάρσιου συνδέσμου και την αποσυμπίεση του μέσου νεύρου.
Η επέμβαση διενεργείται με τοπική ή περιοχική αναισθησία και δεν απαιτείται παραμονή στην κλινική. Η τομή γίνεται στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού και λόγω μικρού μήκους και εντόπισης η ουλή είναι αδιόρατη. Ειδική περίδεση εφαρμόζεται για 10-15 ημέρες και η επιστροφή την καθημερινότητα είναι άμεση.